Štěstí je něco, co nemůžeme druhému dát, jen mu můžeme ukázat cestu ...


Jeden z důvodů vzniku nevěry

27.12.2009 23:00

Muž se zamiluje do Ženy, nějakou dobu spolu chodí a pak se vezmou ( nebo jen sestěhují „na hromádku“ ). Tento Muž, ačkoli svou Ženu miluje, jí po čase začne být nevěrný. Ona to tuší, , po čase možná dojde i k přiznání, ale zůstanou spolu. Ikdyž on jí nikdy nepřestane být nevěrný, nemůže si pomoci a sám neví proč. Už jí snad ani nemiluje a mívá z toho všeho deprese, ale neopustí ji.

To je obrázek mnohých dnešních vztahů.

 

Když se podíváme na celou situaci jakoby pod mikroskopem, zjistíme zajímavé skryté věci pod povrchem, které tento bludný kruh způsobují, ale aktéři o nich nemají nejmenší tušení.

 

Takže Muž – spořádaný, pracující, hodný, milující, do hnízdečka se těšící, naprosto normální Muž. Představme si, že má práci, která jej „vyšťavuje“ a on má vizi, že jím stvořené společné hnízdečko lásky s milovanou Ženou bude pro něj dobíjecím centrem, pohodovým zázemím, láskyplným domovem. Přijde domů, Žena jej čeká s jídlem, čaj nebo káva, společně strávený večer – všechno tak, jak má být. Ale on se i tak cítí nedobíjen, cítí, že to není ono. Tak sem tam začne chodit s kamarádama na pivko a kupodivu je mu jaksi líp. Vysvětluje si to tím, že mu chybí občasná společnost kamarádů a tuto akci začne praktikovat častěji. ( pokud má práci, která ho baví a tudíž i dobíjí, zůstává raději dýl v práci ) Někdy se takovým mužům stane, že začnou setrvávat s kamarády ( či v práci ) delší dobu než s partnerkou a už to samo o sobě způsobuje problém. Samozřejmě si všimne i náš Muž, že žena tím nadšená není, naopak, začne mu tuto aktivitu mnohdy vyčítat. Po příchodu domů již Muž necítí pochopení a láskyplné přijetí, prostředí není zdaleka tak příjemné, jak si to dříve maloval. Ženu stále miluje, ale v její přítomnosti se cítí tak vyčerpán, jako by byl vpráci. Domov jej nedobíjí, ale taktéž mu energii odsává.

A pak potká Milenku. Chvíle strávené s ní ho energeticky dobíjí na delší dobu, spolu s návštěvami kamarádů získá již tolik energie, že je schopen doma fungovat normálně – dokonce se mnohdy překonává a je naprosto okouzlujícím manželem. Nicméně jsou chvíle, kdy prostě musí z tohoto hnízdečka „vypadnout“ neboť najednou silně zatouží po Milence. Celou situaci si neumí vysvětlit, protože tohle nikdy neplánoval.

Vysvětlení je nabíledni – má doma energetického upíra.

Žena chodí do práce, která jí odčerpá spoustu energie, pak jde po obchodech a nakupuje, to jí taky odčerpá energii, zvláště když musí stát ve frontách a rozčiluje ji to. Doma uklidí a uvaří a to taky odčerpá nějakou tu energii, když má pocit, že musí. Jsou lidi, co je to baví a nabíjejí se tím, ale tato Žena má pocit, že je to její povinnost a udělat to musí a tak jí to energii odčerpává. A pak čeká na svého miláčka – a on dlouho nejde. Je energeticky na nule a nemá žádnou aktivitu, která by jí dobíjela. Mnoho dnešních žen nemá žádného koníčka a argumentují tím, že na to nemají čas. Ale tím pádem taky nemají zdroj energie. Energii si berou od svého Muže a nebo od přítelkyň, se kterými se schází, aby si na Muže postěžovaly. A on to po čase nevědomky vyrovnává tím, že se dobíjí jinde. Žena se o to víc stresuje, když tuto skutečnost odhalí, protože má obavy, aby jí její zdroj energie neutekl ( „je to jediné co mám, pak už bych neměla pro co žít“ ). A tak si uvnitř sebe sama vypěstuje dalšího energetického upíra – strach a žárlivost. A ti sežerou Ženě tolik energie, že už není na nule, ale v mínusu. Už nemá skutečně sílu ani na domácí práce, trpí bolestmi hlavy a různými pschosomatickými bolestmi, které nemají žádné tělesné opodstatnění. Většinou vše odezní, když se Muž vrátí, pln energie a díky tomu ( a někdy i kvůli výčitkám svdomí ) zahrnuje Ženu o to větší pozorností ( přelévá do ní část energie ) Když je muž mimo domov delší dobu, práce a vnitřní úpír vyšťaví Ženu natolik, že se dostává do stavu deprese. Někdy je tak zoufalá, že musí k sobě někoho pozvat nebo pokud je schopna, tak k někomu zajít – ke kamarádce či k rodičům. Od nich odchází v mnohem lepším stavu, protože si načerpá energii z nich. Jenže oni časem vypozorují, že po jejím odchodu jsou neuvěřitelně vyčerpaní, přestože v podstatě žádnou aktivitu, kromě pití kávy, neprovozovali. Ale po čase se jí stane, že kámoška „zrovna nemá čas“ a rodiče se taky vykrucují. Toto odstavování se množí a za chvíli nemá celkem nikoho, kdo jí v nepřítomnosti Muže energeticky dobíjel. Každý se snaží p určité době od energetického upíra izolovat, ačkoli vědí, že je to v podstatě hodný člověk, ale jeho / její dvouhodinové návštěvě jsou naprosto bez energie a často i psychicky jsou „vycucaní jak citrón“. A přítomnost této osoby jim přestane být milá.

Žena z toho má pocit, že se všichni změnili a že už jí nikdo nemá rád. Vsugeruje si pocit, že vlastně za nic nestojí a že se vlastně ani svému muži nediví, že má Milenku. Ale nedokáže ani odejít ani ho vyhodit. A Muž sám má pocit, že ona ho potřebuje a protože je v podstatě hodná, nechce jí svým odchodem ublížit, ačkoli ji třeba už ani nemiluje. Ví, že už jí bude neustále nevěrný, ale neopustí ji.

 

Můžeme si ještě k tomu všemu vysvětlit, že Muž je z původní rodiny, kde otec opustil matku a ona měla velké problémy, aby domácnost a děti „utáhla“ sama. Proto něco podobného své ženě udělat nechce. Pokud zažil jako dítě situaci, že mu poroučel jakýsi otčím, nechce ani dopustit, aby to samé prožívaly jeho děti ( pokud je již mají ). Netuší, že jejich vztah se tímto přístupem dostává do bludného kruhu. Tento kruh začala vytvářet původně Žena tím, že si neuměla dobíjet energii jakoukoli tvůrčí a relaxační činností. Z domova si přinesla jako věno zkušenost, že žena musí vždy vše zvládnout, aby byl doma pořádek a muž měl svoje pohodlí.. A nakonec jej matka vyhodila z bytu, protože za to všechno, co pro něj dělala, se jí v jejích očích ani dost málo neodvděčil ( nestačil jí dobíjet energii, takže se necítila šťastná ). Muž ten bludný kruh uzavírá, protože díky doplňování energie se dostal na šikmou plochu a cítí se vinen. A navíc – Žena se nakonec většinou naučí kromě energetického vysávání, aby o Muže nepřišla, ještě citovému vydírání.

Takový vztah je utrpením pro oba. Ale ani jeden si vlastně není vědom toho, proč a jak k tomu mohlo dojít. Ale ustrnou v něm. Ostatním tvrdí, že se v podstatě stále mají rádi a že všude je něco…

—————

Zpět